Jukkapalmu pudottaa lehtensä

keskustelua kaikista niistä huonekasveista, joille ei ole omaa ryhmää. Esim. kysymykset liittyen tietyn huonekasvin hoitoon.

Valvojat: Jokke, Miinunen, sera1

Jukkapalmu pudottaa lehtensä

ViestiKirjoittaja *satu* » 17:44, 16.03.2006

Mikä on kun en saa sitä pysymään hengissä?!

Alimmat lehdet kellastuvat päästä juureen ja tipahtavat lopulta pois. Ruukussa oli yksi oksa jonka onnistuin tappamaan liikakastelulla. Juuri oli ihan mätä, mutta nyt se oksa on poistettu. Isompi palmu on alkanut sekin pudottamaan lehtensä. Palmu on varjoisassa paikassa mutta sillä on kaksi lamppua, uv- ja energiansäästölamppu. Kastelen kerran viikossa nykyään, multa kerkeää aina kuivahtaakin hieman. Kaverini epäili että se tarvitsee rautaa, mutta annan sille veden seassa Kekkilän kukkaravinnetta, jossa on jonkin verran rautaakin. En ymmärrä, aina onnistun tyrimään näiden kasvien kanssa.
*satu*
aloittelee aaloella
aloittelee aaloella
 
Viestit: 9
Liittynyt: 17:59, 28.02.2006
Paikkakunta: Oulu

ViestiKirjoittaja Taunus76 » 18:28, 16.03.2006

Itselläni Jukkis on valoisassa paikassa. Talvella kuivatti alimpia lehtiä mutta uudelleenistutuksen yhteydessä huomasin pikku sintin kasvavan varresta! :)
Minun Jukkis on umpinaisessa ruukussa ja varon kastelemasta sitä liikaa.
Liikakastelulla saa Jukkapalmun kuolemaan.
Taunus76
duunailee dendrobiumia
duunailee dendrobiumia
 
Viestit: 94
Liittynyt: 17:38, 10.01.2006
Paikkakunta: Kuopio

ViestiKirjoittaja Anne » 19:30, 16.03.2006

Alimpien lehtien kellastuminen ja kuoleminen on jossain määrin ihan normaalia. Eli niin kauan kun kasvissa on kohtuullinen määrä eläviä hyvinvoivan näköisiä lehtiä niin ei kannata tuosta huolestua.

Periaatteessahan jukkapalmu on kohtuu aurinkoisen paikan kasvi. Lisävaloa tuovat lamput auttanevat kuitenkin hieman tilannetta. Tosin sitä jäin miettimään, että miksi toinen on UV-lamppu. Kasvit tarvitsevat yhteyttämiseen tiettyjä näkyvän valon aallonpituuksia, joita saa ihan tavallisista lampuistakin. Sen sijaan UV valoa kasvit eivät erityisesti kaipaa, ja samaan tapaan kuin ihmisen soluja myös kasvinsoluja voi UV-säteily vaurioittaa.

Raudan puute näkyy ensimmäisenä uusissa lehdissä (lehtisuonten väliset solukot kellastuvat). Jukkapalmu ei ole mitenkään erityisen runsaasti lannoitusta tarvitseva kasvi, joten en usko että ravinteiden puutos kasviasi vaivaa.

Varsinkin kun kasvin olosuhteet eivät valonsuhteen ole optimaaliset (varjoisa paikka), niin olisin kastelun ja lannoituksen suhteen erityisen varovainen. Eli lannoitetta vain kesäaikaan ja vaikkapa puolet laimeampana kuin mikä lannoitepullon annostusohjeessa neuvotaan.
Anne
ylläpito
ylläpito
 
Viestit: 1402
Liittynyt: 01:56, 04.12.2005
Paikkakunta: Tampere

ViestiKirjoittaja *satu* » 20:25, 16.03.2006

No itse asiassa UV-lampun ostin äitini neuvomana. Ilmeisesti vähän huono valinta. Ja energiansäästölamppu ei jää palmun käyttöön, se menee lihiksille kunhan vaan saisin ne kiireiltäni istutettua. Pitäisikö sitten ostaa palmullekkin energiansäästölamppu?

Palmussani on kyllä eläviäkin lehtiä paljon ja niiden kasvuakin olen yrittänyt seurailla.

Asuntomme on muuten aurinkoinen mutta palmu ostettiin alunperin minun huoneeseeni. Ilmeisesti paikan valinta ei osunut ihan nappiin, pitää katsella josko sille löytäisi paremman paikan vaikkapa aurinkoisesta olohuoneesta. Palmu on vähän huono pysymään pystyssä, pitäisi siihenkin keksiä jokin ratkaisu. Se on hieman vinoon kasvanut ja minulla ei ole siinä mitään keppejä.
*satu*
aloittelee aaloella
aloittelee aaloella
 
Viestit: 9
Liittynyt: 17:59, 28.02.2006
Paikkakunta: Oulu

ViestiKirjoittaja O » 02:56, 17.03.2006

Mun jukka voi hyvin, kun olen kastellut sitä kerran tämän talven aikana ;)
O
googlailee gardeniaa
googlailee gardeniaa
 
Viestit: 356
Liittynyt: 04:31, 23.01.2006

ViestiKirjoittaja Clerodendrum » 14:34, 22.03.2006

*satu* kirjoitti: Palmu on vähän huono pysymään pystyssä, pitäisi siihenkin keksiä jokin ratkaisu. Se on hieman vinoon kasvanut ja minulla ei ole siinä mitään keppejä.
Niinhän nuo jukat tuppaavat ajan myötä tekemään.

Itse pidin jukkani saviruukussa niin kauan kuin löysin niille tarpeeksi isoja (nyt siis saavissa asuvat). Niissä yleensä on painoa paremmin pitämään kaveria pysytssä.
Jukkaa vois myös käännella aina välillä, kasvaa suorempaan mutta ei auta ajan myötä sekään :|

Paras tapa onkin miun mielestä kylmästi laittaa poikki kun alkaa olla liian kiero omaan makuun, latva vain juurtumaan ja kasvamaan.
Tuo katkaisu auttaa myös siihen lehdettömyysongelmaan, katkaistusta rungosta yleensä pukkaa useampikin uusi latva kasvamaan.
mikä pärjää meillä, pärjää missä vaan
Clerodendrum
aloittelee aaloella
aloittelee aaloella
 
Viestit: 10
Liittynyt: 12:39, 21.03.2006

ViestiKirjoittaja Tontttu » 23:35, 13.09.2008

Nyt on hätä! :(

Nyt meni jukka lörpähtämään jo oikeen kunnolla. Lehet ja yks latvakin sojottaa alaspäin. Kastelematta oon ollu pari viikkoa, mutta tonne astiaan olikin jääny vettä, jotka eilen otin pois. Tänään siis vasta alkanu enemmän lörpöttää toi puu. Multa on hieman kosteaa vieläkin... Pistänkö vaan kaiken valon mitä saa jukalle vai mitä kannattaa tehä? Virkoaako se tollasesta tilasta kuinka helposti? Ilmeisestikin siis liikakastelusta kyse. Monet monet alemmat lehdet on kuivahtanu. Mitäpä siis tehdä?
Tontttu
aloittelee aaloella
aloittelee aaloella
 
Viestit: 16
Liittynyt: 13:17, 23.08.2008
Paikkakunta: Pori

ViestiKirjoittaja duluz » 11:53, 14.09.2008

En ole tälläisissä asioissa kovin hyvä, se mainittakoon, mutta tuntuuko se jukkapalmun runko tyveltään pehmeältä? Se kertoo siitä, että kasvi on alkanut mädäntyä ja pelastaminen voi olla vaikeaa. Silloin ehkä voi yrittää juurruttaa jokin latva uudeksi kasviksi. Mutta ennenkuin rupeaa suuriin operaatioihin, kannattanee odotella josko joku tietäväisempi foorumilainen osaisi antaa parempia neuvoja.
duluz
aloittelee aaloella
aloittelee aaloella
 
Viestit: 17
Liittynyt: 17:17, 24.02.2008
Paikkakunta: satakunta

ViestiKirjoittaja Tontttu » 12:04, 14.09.2008

Ei tuntunu runko pehmeeltä mistään kohdista. Nostin kaatuneet latvat pystyyn ja tuin sitomalla löyhästi narulla toisiinsa kiinni, etteivät katkeile pahasti roikkuessaan. Yhden kaatuneen latvan lehtien tyvessä oli muutama pisara jotain nestettä, miksi?
Tontttu
aloittelee aaloella
aloittelee aaloella
 
Viestit: 16
Liittynyt: 13:17, 23.08.2008
Paikkakunta: Pori

ViestiKirjoittaja Satu82 » 16:01, 14.09.2008

Tonttu: Kyllä tuo pahasti vaikuttais siltä, että on saanut liikaa vettä. Jukalla on paljon lehtiä, MUTTA sen lehdenpinnat ovat vahamaisia, ja siksi eivät haihduta vettä lehtien määrään verrattuna yhtä paljon. Ja jos varsi kerran taipuu tuollalailla, niin mä väittäisin aika varmaksi, että liikakastelun tulosta, Jukan varsi ei nimittäin taivu ja taitu terveellä kasvilla mihinkään. Lehtiruusukkeen talteenotto ja juurruttaminen taitaa olla paras keino pelastaa koko kasvi.

Tässä vielä perushoito-ohjeet:
Jukka (palmu)
Yucca elephantipes

Jukkapalmu näyttää palmukasvilta, mutta on oikeasti liljakasvi. Sana palmu, Jukan perään tulee siis sen palmumaisesta ulkonäöstä.

Valoisassa paikassa kasvin lehdet ovat tummanvihreitä, kovia ja sojottavat sivuille. Pimeässä lehdistä kasvaa vaaleanvihreitä, löysiä ja ne kääntyvät rullalle. Jukkia löytyy monenlaisilla lehdillä varustettuna: osalla on leveät, osalla kapeat lehdet, toisten lehdet ovat tasaisen vihreät ja toisilla on niissä keltaisia pitkittäisraitoja.

Kasvin pudottaessa vanhoja lehtiään syntyy lehtiarvista uuteen, tummanruskeaan runkoon suomumainen kuvio, joka häviää ajan kanssa rungon halkeillessa kasvaessaan. Jokaisen suomun alaosassa ovat kasvupisteet, joista voi tarpeen tullen alkaa kasvamaan uusi lehtiruusuke (latva) tai juuria.

Jukka viihtyy runsaassa valossa ja kestää suoraa paahdetta. Se myös kasvaa herkästi kieroon tai mutkalle, jos valo tulee vinosti ja kasvia ei kääntele. Liian pitkäksi kasvaneen kasvin voi katkaista ja laittaa latvan ja rungonpätkät kasvattamaan juuria matalaan vesiastiaan. Juurtumassa oleva varsi kasvattaa parhaimmillaan kymmenenkin uutta ruusuketta (lehtipesää), mutta vain 1-3 jaksaa kasvaa isoksi uudeksi latvaksi asti. Muut ruusukkeet kuihtuvat pois, vika ei siis ole sinussa.

Jukka haarautuu itsestään aika heikosti ja jos sitä pitää pitkään suorassa auringonpaisteessa se saattaa alkaa kukkimaan. Mullan annetaan kuivahtaa kastelujen välillä. Vettä ei siis saa antaa liikaa, sillä Jukan vahapintaiset lehdet haihduttavat vähän ja rungon arpeutunut leikkauspinta mullassa saattaa mädäntyä, jolloin koko kasvi mätänee sisältäpäin ontoksi. Tällöin kasville ei voi tehdä muuta kuin leikata terve latva irti ja juurruttaa siitä uusi kasvi. Talvella kastellaan todella vähän.
Satu82
etsii eväpalmua
etsii eväpalmua
 
Viestit: 148
Liittynyt: 16:05, 30.08.2008
Paikkakunta: Satakunta

ViestiKirjoittaja Tontttu » 16:33, 14.09.2008

Vähän epäselvästi ehkä sanoin, itse puuvarsi siis ei oo löpsähtäny, vaan toi lehtiruusukkeen sisällä oleva varsi. Ruskea puuvarsi on kuitenkin kova, eikä vaikuta yhtään mädäntyneeltä.

Laittelin jukan ympärille kaikki lamput mitä vaan onnistuin, josko saisivat haihduttamaan vettä vähän enemmän. Tai vaikka edes mullan kuivamaan. Vai ootteko sitä mieltä, että tää on turhaa?
Tontttu
aloittelee aaloella
aloittelee aaloella
 
Viestit: 16
Liittynyt: 13:17, 23.08.2008
Paikkakunta: Pori

ViestiKirjoittaja Satu82 » 17:10, 14.09.2008

Väittäisin että on tuuripeliä tuo haihdutuksen yrittäminen. Parempi vaihtoehto olisi vaihtaa koko multa. Haihtumiseen menee liian kauan aikaa ja kasvi ehtii koko ajan lisää ja lisää kärsiä.
Satu82
etsii eväpalmua
etsii eväpalmua
 
Viestit: 148
Liittynyt: 16:05, 30.08.2008
Paikkakunta: Satakunta

ViestiKirjoittaja Tontttu » 22:47, 14.09.2008

Okei... Mullanvaihtoon en ihan heti pysty, voisko sitä odotellessa olla mahollista tehä jotain vielä haihdutuksen nopeuttamiseksi? Tuuletinta kasville? Akvaarion lämmittimen tökkääminen multaan?
Tontttu
aloittelee aaloella
aloittelee aaloella
 
Viestit: 16
Liittynyt: 13:17, 23.08.2008
Paikkakunta: Pori

ViestiKirjoittaja Satu82 » 09:08, 15.09.2008

Tuuletin = vetoa kasville = ei hyvä juttu
Lämmitin = juuret liian kuumassa = ei hyvä juttu

Tietävämmät antakoot oman tuomionsa.. Mä en lähtis kokeilemaan.
Satu82
etsii eväpalmua
etsii eväpalmua
 
Viestit: 148
Liittynyt: 16:05, 30.08.2008
Paikkakunta: Satakunta

ViestiKirjoittaja annele » 12:15, 15.09.2008

voihan sen kasvin kipata veks ruukustaan siksi aikaa, kun multa kuivahtaa :wink:
annele
himoitsee hirvensarvisaniaista
himoitsee hirvensarvisaniaista
 
Viestit: 498
Liittynyt: 17:34, 17.03.2007

Seuraava

Paluu HuonekasvitPaikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa

cron