Kasveille valoa

keskustelua ja vinkkejä liittyen huonekasvien hoidon välineisiin ja tekniikkaan (kasvatusastiat, kasvatusalustat, kasteluvälineet, valaisimet, kasvatuskaapit, tee-se-itse -viritelmät, jne.)

Valvojat: Jokke, Miinunen, sera1

Kasveille valoa

ViestiKirjoittaja Satuli » 19:20, 24.01.2006

Millasia valoja käytätte kukille? Näin talviaikaan ku on pimeetä tarttisin kasveille jonkinlaista lisävalaistusta.

Onko jotain vaihtoehtoja kalliille kasvilampuille?
Mikä on otollinen värilämpötila lampussa kasveja ajatellen?
Kasvihörhö pienestä pitäen...
Kasvini löytyvät täältä.
Satuli
chillailee citrusten seurassa
chillailee citrusten seurassa
 
Viestit: 65
Liittynyt: 21:33, 07.01.2006
Paikkakunta: Raahe

ViestiKirjoittaja andre » 19:48, 24.01.2006

Itse annan Aurinkoa etelästä. :)
andre
funtsii flamingonkukkaa
funtsii flamingonkukkaa
 
Viestit: 242
Liittynyt: 19:02, 04.01.2006

ViestiKirjoittaja NIN » 21:10, 24.01.2006

Esimerkiksi joillekin kasveille riittää kasvispotit (40W) ja jotkin tarvitsevat kasviloisteputket. Pitemmän päälle loisteputket tulevat halvemmiksi, koska nuo spotit kestävät käytössä vain noin kuukauden päivät.
NIN
bongailee begonioita
bongailee begonioita
 
Viestit: 49
Liittynyt: 09:40, 11.01.2006
Paikkakunta: Helsinki

ViestiKirjoittaja Anne » 01:48, 25.01.2006

Kuten NINa mainitsi loisteputket ovat kohtuu edullinen tapa lisätä valoa kasveille. Koska kyse on lisävalosta, ei valon väri ole niin tärkeää, kuin jos kyse olisi ainoasta valonlähteestä. Niinpä, jos oma budjetti ei salli erityisesti kasveille tarkoitettujen loisteputkien hankintaa niin toki normaaleista lämminsävyisistä putkistakin on apua. Perusmallin toimistovalaisimia voi saada käyttyinä kierrätyskeskuksista yms kohtuu edullisesti.

Ihan harkitsemisen arvoisia ovat myös elohopealamput. Osramin 80 W perusmalli maksanee muistaakseni hieman alle 100 euroa sisältäen polttimon - loisteputkivalaisin uutena ostettuna putkineen tulee helposti maksamaan liki yhtäpaljon. Tuota ei sitten tarvitse (eikä saa) asentaa niin lähelle kasveja kuin loisteputkivalaisinta. Tuollainen lamppu valaisee kohtuu ison alueen eli yksikin valaisin voi riittää, jos kokoaa lisävaloa tarvitsevan kasvit samaan paikkaan.

Monimetallivalaisimetkin sopivat kyllä hyvin kasvien valaisuun. Uutenahan nuo tuppaavat olemaan melkoisen kalliita, mutta joskus voi onnistua löytämään noita kohtuu hintaan käytettyinä. Monimetallivalaisimella saa kyllä sitten melkoisen porotuksen jo aikaiseksi. Kääntöpuolena noista tuleva valo voi olla häiritsevän kirkas. Lisäksi perusmallit eivät ole yleensä myöskään kovin kauniita, mutta näppärä pystynee askartelemaan jonkinlaisen "naamioinnin" rumalle valaisimelle.

Ehkä halvin ratkaisu lisävaloiksi on normaalit energian säästölamput. Jos tilaa, jossa kasvit ovat, valaistaan hehkulampuilla kannattaa valaisimiin ensimmäiseksi vaihtaa energiansäästölamput hehkulamppujen tilalle. Lisäksi voi hankkia lisävaloiksi vielä normaalilla hehkulamppukannalla olevia valaisimia, jotka sitten asentaa kohtuu lähelle kasveja ja laittaa niihin energiansäästölamput. Energiansäästölampuista ei kannata sitten kaupassa valita niitä halvimpia vaan niin suuritehoiset kuin vain onnistuu löytämään. ;)

Itseltäni löytyy kaikkia noita yllämainitsemiani valaisusysteemejä. Kaikissa on omat hyvät puolensa ja sopiva valaisin riippuukin siitä, että millaiseen paikkaan valaisin pitää saada asennettua, kuinka paljon lisävaloa tarvitaan ja kuinka paljon siitä on valmis maksamaan. Itse valaisimen hinnan lisäksi kannattaa huomioida polttimoiden polttoaika, polttimoiden hinta ja sähkönkulutus, kun vertailee eri valaisutapojen kustannuksia.
Anne
ylläpito
ylläpito
 
Viestit: 1402
Liittynyt: 01:56, 04.12.2005
Paikkakunta: Tampere

ViestiKirjoittaja O » 18:22, 25.01.2006

Anne kirjoitti:Ehkä halvin ratkaisu lisävaloiksi on normaalit energian säästölamput. Jos tilaa, jossa kasvit ovat, valaistaan hehkulampuilla kannattaa valaisimiin ensimmäiseksi vaihtaa energiansäästölamput hehkulamppujen tilalle. Lisäksi voi hankkia lisävaloiksi vielä normaalilla hehkulamppukannalla olevia valaisimia, jotka sitten asentaa kohtuu lähelle kasveja ja laittaa niihin energiansäästölamput.

Nämä todellakin ovat niin halpoja, että niitä voi asennella melkein joka kasville. Halvin mahdollinen ratkaisu löytyy halpahalli/biltemasta. Esl 15w 2e, kanta 1,5e ja sähköjohto 1,5e. Tarvitsee tietty tehdä sopiva kotelo, upottaa listaan, hyllyn alle tai tehdä foliosta peilikupu.

Jos tarkoituksena on vain talvettaa kasveja niin en näe tarvetta monimetalli/elohopeoille. Niillä kun voi itsessään tuottaa chiliä tai tomaattia. Tietty jos on varaa panostaa niin varmasti kasvaa, jopa paremmin kuin auringolla :)
O
googlailee gardeniaa
googlailee gardeniaa
 
Viestit: 356
Liittynyt: 04:31, 23.01.2006

ViestiKirjoittaja Yesa » 21:48, 25.01.2006

Minkälaisia noiden lamppujen etäisyydet sitten pitäisi olla kasveista? Kun meillä on melko pieni keittokomero, niin riittääkö se keittiön yrttikasveille jos sinne kattoon pistää yleisvalaisimeksi loisteputkilampun? Ja tarkoitus on siis antaa vain lisävaloa, kun ikkunakin on keittiössä pohjoiseen :?
Yesa
 

ViestiKirjoittaja O » 23:24, 25.01.2006

Etäisyydeksi riittää sen verran, etteivät lehdet kuivahda liiasta kuumuudesta. Loisteputkilla/esl 3-5cm riittää, muilla vehkeilla tarviikin olla jo 30-50cm.
O
googlailee gardeniaa
googlailee gardeniaa
 
Viestit: 356
Liittynyt: 04:31, 23.01.2006

ViestiKirjoittaja Anne » 17:47, 26.01.2006

Tokihan se loisteputkivalaisin siellä katossakin on parempi kuin ei mitään, mutta jos vain mahdollista niin kannattaa se kuitenkin asentaa lähemmäksi kasveja, jotta siitä saisi parhaan mahdollisen hyödyn. Niinkuin O tuossa jo mainitsikin niin loisteputkivalaisimen voi periaatteessa asentaa hyvinkin lähelle kasveja turvallisesti - mutta kannattaa jättää valaisinta asentaessa "kasvunvaraa" etteivät kasvit ruskista sitten myöhemmin lehtiään lampussa. Riippuen valaisimesta sen voi mahdollisesti laittaa katosta roikkumaan, tai sitten voi vaikka rakennella jonkinlaisen yrttihyllyn ikkunalaudalle ja kiinnittää siihen hyllyyn sen valaisimen.
Anne
ylläpito
ylläpito
 
Viestit: 1402
Liittynyt: 01:56, 04.12.2005
Paikkakunta: Tampere

ViestiKirjoittaja Satuli » 12:52, 27.01.2006

Kiitos neuvoista. Taidan käydä hakemassa niitä energian säästölamppuja jos ne kerran riittää. :) Minulla kun ikkunalaudan yläpuolella roikkuu valaisimet valmiina. Vain valo puuttuu.
Kasvihörhö pienestä pitäen...
Kasvini löytyvät täältä.
Satuli
chillailee citrusten seurassa
chillailee citrusten seurassa
 
Viestit: 65
Liittynyt: 21:33, 07.01.2006
Paikkakunta: Raahe

ViestiKirjoittaja Aprikoosi » 10:55, 23.03.2006

Mun on ollut tarkoitus käydä hakemassa eläinkaupasta liskoille tarkoitettu uv-putki! Kasvit kuulemma tykkää, eikä ole niin hintavakaan, kuin nuo viralliset kasvilamput!!
Aprikoosi
funtsii flamingonkukkaa
funtsii flamingonkukkaa
 
Viestit: 213
Liittynyt: 13:46, 21.03.2006
Paikkakunta: Ulvila

ViestiKirjoittaja Anne » 13:04, 23.03.2006

Aprikoosi kirjoitti:Mun on ollut tarkoitus käydä hakemassa eläinkaupasta liskoille tarkoitettu uv-putki! Kasvit kuulemma tykkää, eikä ole niin hintavakaan, kuin nuo viralliset kasvilamput!!

Kasvit tarvitsevat yhteyttämiseen näkyvän valon pääasiassa sinisiä ja punaisia aallonpituuksia. Sen sijaan UV-valo (=UV säteily, silmälle näkymätöntä valoa) vaurioittaa kasvin soluja samalla tavoin kuin se on haitallista ihmisillekin. Kasveille tarkoitetussa loisteputkissa valo on painottunut noihin kasvien tarvitsemiin aallonpituuksiin eli siniseen ja punaiseen (eli valo näyttää violetilta). Näitä aallon pituuksia toki löytyy tavallisistakin loisteputkista, mutta vähemmän. Osramin Fluora tai muu vastaava kasveille tarkoitettu loisteputki voi kyllä itseasiassa olla edullisempi kuin eläinkaupasta ostettu liskoille tarkoitettu erikoisputki. Eläinkaupassa nimittäin loisteputket ovat yleensä melko kalliita, kun taas Fluoraa saattaa löytyä marketin/rautakaupan hyllystäkin. Itse en ainakaan hankkisi kasveilleni siis tuollaista liskoille tarkoitettua loisteputkea vaan joko tavallisen lämminsävyisen loisteputken tai kasviloisteputken.
Anne
ylläpito
ylläpito
 
Viestit: 1402
Liittynyt: 01:56, 04.12.2005
Paikkakunta: Tampere

ViestiKirjoittaja Clerodendrum » 14:47, 23.03.2006

Tuo Fluora kuulostaa mielenkiintoiselta. Onko se sellainen sinertävän/lilahtavan valon antava?

Meillä kasvit ovat etupäässä olohuoneessa jossa isot etelään antavat ikkunat joten talvellakin saavat aika kivasti valoa. Ylhäällä on tavan valkeat loisteputket ja sälekaihtimet kiinni ollessaan heijastavat valoa. Kesällä taas kaihtimet estävät tarvittaessa liian paahteen vaikka kyllä nämä miun rehut aika hyvin aurinkoa kestävät.

Kohtalonköynnös muuten tykkäsi hyvää kun oli talven ilman lisävaloa. Siirsin sen toiseen huoneeseen jossa on vähän viileämpää, hyvin tiputteli lehtiään ja ilmeisesti sai kaipaamansa levon koskapa alkaa tulla tuota kukkanuppua ihan kiitettävästi. :)
mikä pärjää meillä, pärjää missä vaan
Clerodendrum
aloittelee aaloella
aloittelee aaloella
 
Viestit: 10
Liittynyt: 12:39, 21.03.2006

ViestiKirjoittaja Abdu Rahman » 22:42, 22.04.2006

Minun pitäisi saada 75w natriumkorkeapainevalaisin lisävaloksi, kun ikkuna on pohjoiseen. Onko sellainen hyvä? Käykö se esim. kaktuksille?
Todistan, ettei ole muuta Jumalaa kuin Jumala. Todistan myös, että Mohammed (SAAS) on hänen profeettansa.
Abdu Rahman
aloittelee aaloella
aloittelee aaloella
 
Viestit: 3
Liittynyt: 21:23, 22.04.2006
Paikkakunta: hki

ViestiKirjoittaja solisevapuro » 12:23, 28.07.2006

Paljonko sitä lisävaloa tulisi sitten antaa per päivä? Minulla on rehuja pimeässä nurkassa, ja kasvivalolla he siellä ovat toistaiseksi eläneet. Mutta paljonko sitä valoa olisi hyvä antaa?
Naisenlogiikalla ajatellen tässä on jotakin järkeä :)
solisevapuro
etsii eväpalmua
etsii eväpalmua
 
Viestit: 151
Liittynyt: 13:12, 02.04.2006
Paikkakunta: Kuopio

ViestiKirjoittaja O » 05:21, 31.07.2006

Valoa voi antaa niin paljon kuin budjetti antaa myöten, mutta jos siitä ei ole kiinni niin 12 tuntia on riittävästi. 6 ehkä selviää ja 16 on varmasti monille kasveille mieluisaa.
O
googlailee gardeniaa
googlailee gardeniaa
 
Viestit: 356
Liittynyt: 04:31, 23.01.2006

Seuraava

Paluu Välineet & tekniikkaPaikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 0 vierailijaa